6 Ağustos 2015 Perşembe

Hamileyken Ne Yemeliyim




Gebe kalınca insan sürekli bir araştırma içine giriyor aklında 50 tane soru dolanıp duruyor nasıl beslenmeliyim ne yemeliyim sağlıklı besleniyor muyum yediklerim zararlı mı onu mu yesem bunu yesem mi yemesem mi ? Hamilelik döneminde beslenmede ayrıca geniş bir konu olmalı bence tabii bu alanda uzman değilim bende bir gebeyim ve bunla ilgili kitaplar alıp sitelerde gezinip araştırma yapıyorum bu  blog da nasıl beslenmem gerektiğini kendime hatırlatmak amaçlı bu bilgilerde bur da bulunsun isteyen okur üzerine alınır istemeyen yol alır gider :)))

AYVA:Peygamber efendimizin rivayetine göre 3. ve 4. aylarda ayva yenilirse çocuk güzel olur.

BROKOLİ : Hamileliğin ilk 3 ayında çok çok yenirse çocuk çok zeki olur.

BALIK : Balık yenmesi doğacak çocuğun zeki olmasını sağlar özellikle beyni yenirse çok zeki olur.

ARMUT : Miğde bulantısına iyi gelir.

ELMA : Tatlı elma kan yapar. Kolay doğum sağlar. Mide bulantısına iyi gelir.

ÜZÜM : Mide bulantısına iyi gelir.

CEVİZ : Ceviz önemli bir besin kaynağıdır hem anne hem bebek için. Ceviz tüketimi bebeğin zeka gelişimini olumlu yönde etkiler.

ANTEP FISTIĞI : protein ve vitamin yönünden zengindir. 10 adet antep fıstığı vucudun yağ ihtiyacını karşılar.

FINDIK : Kalsiyum açısından zengin olduğu için bebeğin kemik gelişimini olumlu yönde etkiler.

İNCİR : Hamilelikte yavaşlayan sindirim sistemini güçlendirir. ( Kabızlık yaşanan en sıkıntılı durum)

YABAN MERSİNİ : İdrar yolu enfeksiyonları,sindirim sistemi sorunlarına iyi geldiğinden dolayı hamilelikte önemli bir besin olduğu idda ediliyor.

BADEM : İçerisindeki çinko sayesinde emzirme döneminde süt yapar, hamilelik döneminde  bebeğin gelişimine katkı sağlar.

YER FISTIĞI : Kemikleri ve kasları kuvvetlendirir.

LEBLEBİ : Tokluk hissi verir. Hamilelikte mide bulantılarına da iyi geldiği söylenmektedir. Bence bu kişiden kişiye değişir.

Süt : anne karnındaki bebeklerin sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesini, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağladığı gibi, göz ve diş sağlığı için de büyük önem taşımaktadır. Ayrıca saç ve tırnak oluşumunda da yer alır, hücreleri onarır.

Muz : Lifler, C ve B6 vitamini açısından iyi bir besin kaynağıdır. Ayrıca potasyum deposudur ve bu da vücuttaki kan basıncını düzenleyen önemli bir mineraldir. Birçok hastalığın tedavisinde faydalı olduğu gibi özellikle de, ateş, sindirim bozuklukları, kas krampları ve kas gevşekliği gibi durumlarda tavsiye edilir. Bunun yanında muz, alerji tedavisinde de kullanılır. İçindeki potasyum, sodyum ile birlikte çalışarak özellikle hamilelik döneminde önem kazanan hücre ve kas gelişimini sağlar, vücudun su dengesini ayarlar ve kalp atışlarının normale dönmesini sağlar. Ayrıca beynin normal fonksiyonlarını gerçekleştirmesine yardımcı olur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını destekler. Bunun yanında vücut sıvıları arasındaki kimyasal dengenin sürekliliğini sağlar. Enerji üretimine yardımcı olur ve strese karşı dayanıklılık sağlar. Doğum sonrası kilo vermek isteyen anneler mısır gevreği, süt ve muzu karıştırarak yiyebilirler.

Portakal Suyu :  Folik asit doğumda oluşabilecek kusurları ve kalın bağırsak kanserini önlemeye yardımcı olur. C vitamini deposu olduğundan, bir bardak portakal suyu ile günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. C vitamini ise, bozulan hücreleri onarıp cildin savunma mekanizmasını güçlendirerek olumsuz dış etkenlerden koruyor.

Elma :  Hamilelik döneminde yaşanan kabızlık problemini giderir. Yemekten önce yenen bir elma, bağırsakta bakterilerin çoğalıp azalmasını ayarlamada rol oynar ve bu sayede kabızlığı önler. Hamilelik sonrasında ise zayıflamak için mükemmel bir meyvedir. Çünkü, elmada sadece 50 kalori bulunuyor ve içinde bulunan petkinden dolayı doyurucudur. Düşük kalorili olduğu için şişmanlığı önler, kan şekeri düzeyini ve yüksek tansiyonu olumlu bir şekilde etkiler. Demir, C vitamini ile birleştiğinde vücut tarafından mümkün olduğunca iyi şekilde alınır. Elmada her ikisi de vardır.

Salata : Marul, domates, havuç, maydanoz ve salatalıktan oluşmuş lezzetli bir salata hem hamilelik döneminde hem de hamilelik sonrasında iyi bir besin kaynağı. Hergün yenen bu karışım; sizi kalp, kanser ve şeker hastalığı riskinden korur. Marul; sinirleri yatıştırır, uykusuzluğu giderir, kabızlığı önler ve hazmı kolaylaştırır. Ayrıca kandaki şeker miktarını düşürür ve kanı temizler. Bu hem bebek hem de anne için faydalıdır. Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numaradır. Havuç; mide ve bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak gazlarını söktürür, ülserdeki şikayetleri giderir. Havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koymuştur. Bunun temel sebebi betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur. Domates; kanserden koruyucu ve yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak yavaşlatıcı bir sebzedir. Domates zengin bir potasyum kaynağıdır ve çok az miktarda tuz bulunur. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Salatalık; kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de düşürüyor. Maydanoz; bir demir deposudur. Demir ise hamilelik öncesi ve sonrası vücut için en gerekli maddedir. A ve C vitamini ile kükürt, fosfos ve mangan elementleri deposu olan maydanoz sindirimi kolaylaştırıyor, böbrek taşlarını düşürüyor, görme gücünü ve anne sütünü artırıyor. Genellikle taze yenmesi önerilir. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar. Salata hamilelik döneminde iyice yıkanmış olarak tüketilmelidir.

Patates : Kızarmış yenmediği taktirde kilo aldırmaz. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Özellikle hamilelik döneminde yorgunluğa karşı birebirdir. Vücuda enerji veren madde olan karbonhidrat içeren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin açısından en zenginidir. Patatesin besin değerinin büyük kısmı kabuğunda olduğundan soymak yerine özel bıçağı ile kazımak daha iyidir. Kabukları soyularak pişirilen patates C vitaminin yüzde 25’ini kaybeder. Bu nedenle patatesi fırında kabuğuyla veya buharda ya da az suda pişirmek gerekir.

Kereviz : Kerevizde B vitamini, demir ve kireç vardır. Kereviz giderir. Kan ve süt yaptığı için doğum sonrasında faydalıdır. Karaciğeri temizler. Şeker, yüksek tansiyon ve romatizmada da faydalıdır. Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor. Ayrıca, kanı temizliyor ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yarıyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor ve zayıflatıyor.

Yumurta : Yumurta birçok değişik şekilde tüketilebilir. Sadece hamilelik döneminde iyi pişmiş olarak yenmesi önemlidir. Annelerin zayıf kaslarını yeniden kuvvetlendirecek olan gerekli proteini içerir. Ayrıca, yumurtalar vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olan D vitaminini de bulundurmaktadır. Uzmanlara göre, kahvaltıda yumurta tüketmek vücut yağlarının yakılmasında da önemli rol oynuyor.





Hamilelikte Beslenme
Hamilelik döneminde, özellikle beslenme konusundaki küçük ayrıntılar, anne ve bebek sağlığı açısından risk yaratabiliyor. Uzmanlar; anne adaylarını az pişmiş yumurtadan, deniz ürünlerine kadar pek çok besinden uzak durmaları için uyarıyor. Hamileyken kendi sağlığınıza dikkat etmek, bebeğinizi de korumanın en iyi yoludur. İşte, hamilelikte beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler:
1- Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler: Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria (tehlikeli bir bakteri cinsi) bulunur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peyniri ya da diğer tür peynirler rahatlıkla yenebilir. Peynir iyi bir kalsiyum kaynağı olduğundan, hamileler için gereklidir. Bebeğinizin kemik ve diş gelişimine faydası olur.
2- Yumurta: Az pişmiş yumurta ve pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyecekler hamileyken tüketilmemeli. İyi pişmiş ya da katılaşana kadar kaynamış yumurtanın bir zararı olmaz.
3- Az pişmiş ya da çiğ et: çiğ ya da az pişmiş et kesinlikle yenmemeli. Az pişmiş ve çiğ ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmelisiniz. Buzluktan çıkan etleri, iyice çözülmeden pişirmeyin. 
4- Deniz ürünleri: Deniz ürünlerini, bakterilerinin ölmesini sağlamak için iyice pişirdikten sonra yiyebilirsiniz. 
5- Balık: Konserve balıkları haftada iki kereden fazla yemeyin. 




Gebelikte En Yararlı Besinler
  • Süt, yoğurt, peynir : Kalsiyum , protein
  • Yeşil yapraklı sebzeler : C vitamini, lif, folik asit
  • Yağsız kırmızı et : Protein , demir
  • Tavuk eti : Protein , demir
  • Sardalye : Kalsiyum, demir , protein
  • Balık : Protein
  • Kepekli ekmek : Protein , lif, folik asit
Gebelikte En Zararlı Besinler
  • Genel olarak tatlı ve şekerlemeler
  • Şekerli marmelatlar
  • Likörler
  • Gazlı ve şekerli içecekler (Kola,gazoz vb.)
  • Aperatifler
  • Kızartmalar
  • Çok fazla kahve ve/veya çay
  • İki kişilik yemek

Ben gebeliğimin 7.ayı içerisindeyim. Bu aya kadar 6 kilo aldım ama 7.ayıma girdiğimde deli gibi yemek yemek istiyorum aklıma ne gelirse yemek istiyorum devamlı mutfakta buzdolabının kapağını açıp kapıyorum hiçte sağlıklı beslendiğim söylenemez sürekli birşeyler atıştırma ihtiyacı duyuıyorum hava sıcak ve bol nemli olduğu için çok fazla dışarı çıkıp yürüyüş yapamadığımdan sürekli evdeyim hem can sıkıntısı hem kilo alımı pskolojimi bozdu ne yesem yarıyor. Bu kilo konusu bayanlar olarak hep korkulu rüyamız. Bu konu ciddi manada benim en büyük sıkıntım ve 92 günüm var önümde daha ne kadar kilo vucudumu bekliyor bilmiyorum gırtlağıma da sahip çıkamıyorum neyse ben bu yazıyı burda bırakıyorum bir köşeye geçip ağlayacağım gebelikte en önemli şart beslenmeye dikkat edip faydalı besinler yemek hem bebeğe hem gebe olan anneye iyi gelecektir. 



Aşağıdaki sitelere de göz atmanızı tavsiye ederim

http://www.ehlibeytalimleri.com/hamilelik-doneminde-yapilmasi-gerekenler_d4277.html

http://www.jinekolojivegebelik.com/2009/08/gebelikte-beslenme.html

http://www.eserdag.com/gebelikte_beslenme.htm

http://www.mailce.com/hamilelik-doneminde-beslenme-nasil-olmali-hamilelikte-beslenme-sekilleri-hamilelikte-ne-yenilmeli-hamilelik-beslenme-rehberi-gebelikte-beslenme-rehberi.html

http://www.evybaby.com/hamilelik/69/hamileler-icin-onemli-besinler

http://www.sehrinisa.com/2013/08/bebege-kilo-aldirici-besinler.html

1 yorum:

  1. Sitenizde vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.
    hamilelik belirtileri ile
    ilgili de sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil